Açıklama

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN UYGULAMAYA HAZIRLANMASI:

Tavsiye dozu üzerinden hesaplanan bitki koruma ürünü önce ayrı bir kapta bir miktar su ile karıştırılır. Uygulama makinesinin deposu yarıya kadar su ile doldurulur. Makinenin karıştırıcısı çalışır durumdayken karışımlı su depoya ilave edilir. Karıştırmaya devam edilerek depo suyla tamamlanır. Uygulama tamamlanıncaya kadar karıştırma işlemine devam edilir. Hazırlanan bitki koruma ürününü aynı gün içinde kullanınız.

KALİBRASYON:

Uygulama öncesinde uygulama makinesinin kalibrasyonu yapılmalıdır. Uygulamalarda iyi bir kaplama sağlayacak şekilde belirli alana verilecek karışım miktarı iyi ayarlanmalıdır. Uygulamalar günün serin saatlerinde rüzgarsız veya az rüzgarlı hava koşullarında yapılmalıdır.

İLAÇLAMA ALETİNİN TEMİZLİĞİ:

Uygulamanın tamamlanmasından hemen sonra ilaçlama makinesinin deposunu güvenli bir şekilde boşaltınız. Depoya temiz su doldurulduktan sonra karıştırıcıyı ve püskürtme sistemini çalıştırarak tüm parçalarını yıkanmasını sağlayınız. Yıkama işlemini su kaynaklarının yakınında yapmayınız. Yıkama suyunu ve atıkları su kaynaklarına boşaltmayınız.

BİTKİ KORUMA ÜRÜNÜNÜN KULLANMA ŞEKLİ:

Elma karalekesi: 1.Uygulama: Çiçek gözleri kabardığında (dal sıracası bulunan yerlerde 3-5 gün önce)

2.Uygulama: Pembe rozet tomurcuğu döneminde (çiçekler ayrı ayrı görüldüğünde)

  1. Uygulama: Çiçek taç yaprakları %70-80 dökülünce

4.ve diğer Uygulamalar ise iklim koşullarının hastalığın ilerlemesi için uygun olduğu durumlarda kullanılan bitki koruma ürünlerinin etki süreleri dikkate alınarak uygulanmalıdır.

Elma memeli pası: 1.Uygulama: Çiçek tomurcukları patladıktan sonra (kırmızı rozet dönemi başlangıcında)

2.Uygulama: Çiçek taç yaprakları tamamen dökülünce.

  1. Uygulama: 2. Uygulamadan 15 gün sonra yapılmalıdır.

Bağ mildiyö: İlk uygulamaya sürgünler 25-30 cm ulaşınca başlanmalıdır. İkinci ve sonraki uygulamalar 1. Uygulama süresi ve hastalığın gelişme durumu, meteorolojik faktörler göz önüne alınarak 10-15 gün ara ile uygulama yapılır.

Bağ ölükol: *Yaz Uygulaması:

1.Uygulama sürgünler 2-3 cm olduğunda,

2.Uygulama sürgünler 8-10 cm olduğunda,

3.Uygulama sürgünler 25-30 cm'yi bulduğu devrede yapılmalıdır.

Soğan mildiyö: Günlük ortalama sıcaklığın 16 C ye ulaşması ve orantılı nemin %80 i bulması ile mücadeleye başlanması gerekirse de çevrede ilk hastalık belirtilerinin saptanması ile uygulamalara başlanabilir.

Hıyarda kabakgiller mildiyö: Uygulamaya bitkiler kol atmaya başladığında veya ilk mildiyö belirtisinin görülmesi ile uygulamaya başlanır ve hastalığın şiddetine göre 7-10 gün aralıklarla sürdürülür. Uygulamaların bitkinin her tarafını özelliklede yaprak altlarını kaplayacak şekilde yapılması gerekmektedir.

Domates mildiyö: Kimyasal mücadeleye çevrede domates yapraklarında 3-5 mm çapında kahverengi lekelerin altında beyaz kül gibi örtünün görülmesiyle veya hastalığın her yıl çıktığı yerlerde, hastalık için uygun koşullar görüldüğünde uygulamaya başlanır. Hastalığın seyrine ve iklim koşullarına göre 10-12 gün aralıklarla uygulamaya devam edilir.

Nohut antraknozu:

Tohum Uygulaması: Tohum ekiminin yapılacağı gün uygulanmalıdır.

Yeşil Aksam Uygulaması: Uygulamaya günlük ortalama sıcaklığın 10oC ve ortalama nemin en az %80 olması durumunda başlanması gerekirse de, pratik olarak yörede hastalığın ilk belirtilerinin görülmesi ile başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve bitki koruma ürününün etkinlik süresi dikkate alınarak uygulamaya devam edilir. Uygulamanın yapıldığı gün şiddetli yağış olmuşsa uygulama tekrarlanmalıdır.

Fasulye antraknozu: Yörede ilk hastalık belirtilerinin görülmesiyle birlikte uygulamaya başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti iklim koşulları ve karışımın etkinlik süresi dikkate alınarak uygulamaya devam edilir. Bitkinin tüm yeşil aksamının uygulanmasına özen gösterilmelidir.

Fasulye pası: Çevrede fasulye bitkilerinin yapraklarında pas püstüllerinin görülmesinden itibaren uygulamaya başlanmalı ve hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve karışımın etkinlik süresi dikkate alınarak uygulamaya devam edilmelidir. Kuru fasulyede kapsüllerin olgunlaşma dönemin hastalık görüldüğünde ekonomik ürün kayıplarına neden olmadığından uygulamaya gerek yoktur.

Domates, patlıcan, patates erken yaprak yanıklığı: Gerek fidelikte gerekse tarlada uygulamaya ilk lekeler görülür görülmez başlanmalıdır. İklim koşulları hastalık gelişimi için uygun olduğunda hastalığın seyrine ve iklim koşullarına göre 10-12 gün aralıklarla uygulamaya devam edilir.

Sebze fidelerinde çökerten ve kök çürüklüğü: Ekim öncesinde tohumlar 100 kg tohuma 200 g karışım gelecek şekilde karıştırılarak uygulanır.

Kavun-karpuz antraknozu:

Tohum uygulaması: Ekimden önce tohumlar 1 saat süre ile ıslatıp 1 saat kuruduktan sonra uygulama yapılır.

Yeşil aksam uygulaması: Günlük ortalama sıcaklığın 16oC olması ve orantılı nemin en az %80' e ulaşması ile mücadeleye başlanması gerekirse de; uygulamada en pratik yol, çevrede kavun-karpuz bitkilerinin yaprak ve saplarında ilk antraknoz lekelerinin tespiti ile uygulamaya başlanmalıdır. Hastalığın şiddeti, iklim koşulları ve karışımın etkinlik süresine bağlı olarak uygulamaya devam edilmelidir.

Buğday pas hastalıkları: Sarı pas (Puccinia striiformis), Kahverengi pas (P. recondita tritici), Kara Pas (P. graminis tritici) Hastalık belirtileri görüldüğünde uygulamaya başlanmalıdır. Pas etmenlerine karşı yeşil aksam uygulaması yapılır. Yaprakların ve sapın yüzeyi karışımlı su ile kaplanacak şekilde uygulama yapılmalıdır. İklim koşulları ve hastalığın durumu dikkate alınarak gerektiğinde 21-28 gün aralıklarla uygulamalara devam edilir. Hasada bir ay kala bitki olgunlaşma dönemine girdiğinden dolayı uygulama yapılmamalıdır.

Şerbetçiotu mildiyö: İlkbaharda sürgünler ortalama 75-100 cm olduğunda uygulamaya başlanır. Çiçek dönemine kadar birer hafta ara ile tekrarlanır. Bu dönemde koza tutma dönemine kadar 10'ar gün aralıklarla devam edilir.

Yerfıstığı kök boğazı: Tohum uygulanmasıdır. Karışımın tohum yüzeyinde tutunabilmesi için tohumlar önceden nemlendirilir.

Yerfıstığı yaprak lekesi: Uygulamaya hastalığın her yıl görüldüğü yerlerde ekimden 4-5 hafta sonra başlanır, hasada kadar devam edilebilir.

DİRENÇ İLE İLGİLİ BİLGİ:

MASSCOZEB adlı bitki koruma ürünü, etki mekanizmasına göre Grup M: 3 olarak sınıflandırılmış bir fungisittir. Aynı etki mekanizmasına sahip bitki koruma ürünlerinin tekrarlayan uygulamaları, direnç gelişimini teşvik etmektedir. Bu nedenle, direnç gelişimini geciktirmek için MASSCOZEB'in aynı sezonu içerisinde önerilen toplam uygulama sayısını aşmayınız. Uygulamanın tekrarlanması gerektiği durumlarda ise, farklı etki mekanizmasına sahip (Grup M: 3 harici) bitki koruma ürünlerinin kullanılmasına özen gösteriniz.

KARIŞABİLİRLİK DURUMU:

Kükürt-kireç bulamacı ve bor içeren yaprak gübreleri hariç, diğer insektisit ve fungisitlerle karıştırılarak kullanılabilir.

  • Önce etiketi okuyunuz.
  • Evde kullanmayınız.
  • Çocuklardan, gıda ve hayvan yemlerinden uzak tutunuz.
  • Bitki koruma ürününün uygulanması sırasında hiçbir şey yemeyiniz, içmeyiniz, sigara kullanmayınız.
  • Bitki koruma ürünü uygulanmış sahaya 1 gün insan ve hayvan sokmayınız.
  • İnsan ve çevre sağlığı üzerine riskleri önlemek için, tavsiye edildiği şekilde ve tavsiye edilen dozda kullanınız.

Tavsiye edilen ürünlerin dışında kullanılması kesinlikle yasaktır.

ZEHİRLENME BELİRTİLERİ

Gözler, burun, boğaz ve deride tahriş, baş dönmesi ve ağrısı, halsizlik, net görememe, mide bulantısı.

İLKYARDIM ÖNLEMLERİ

Solunması Halinde; Temiz havaya çıkarın, etkiler görülürse, bir doktora danışın.

Deri ile Teması Halinde; Sabun ve bol su ile yıkanarak hemen cildinize bulaşan malzemeyi çıkarın. Yıkama sırasında bulaşık giysileri ve ayakkabıları çıkarın. Tahriş devam ederse doktora başvurunuz. Yeniden kullanmadan önce giysileri yıkayın.

Göz ile Teması Halinde; Hemen su ile yıkayın, varsa ilk 5 dakikadan sonra kontak lensleri çıkarın, daha sonra en az 15 dakika boyunca gözleri yıkamaya devam edin. Tercihen bir göz doktorundan gecikmeden tıbbi yardım alın.

Yutulması Halinde; Eğer kişi yutkunabiliyorsa yudum yudum bir bardak su içirin. Zehir kontrol merkezi veya doktor tarafından önerilmedikçe kusturmayın. Bilinçsiz bir kişiye asla ağızdan bir şey vermeyin.

ANTİDOTU ve TEDAVİSİ

Özel bir antidotu yoktur. Gerektiğinde belirtilere göre tedavi uygulanır.

İÇİNDEKİLER

Mancozeb

ZARARLILIK İFADELERİ (H)

H314: Ciddi cilt yanıklarına ve göz hasarına yol açar.

H317: Alerjik cilt reaksiyonlarına yol açar.

H361d: Doğmamış çocukta hasara yol açma şüphesi var.

H400: Sucul ortamda çok toksiktir.

ÖNLEM İFADELERİ (P)

P202: Bütün önlem ifadeleri okunup anlaşılmadan elleçlemeyin.

P273: Çevreye verilmesinden kaçının.

P280: Koruyucu eldiven/koruyucu kıyafet/göz koruyucu/yüz koruyucu kullanın.

P391: Döküntüleri toplayın.

P405: Kilit altında saklayın.

P501: İçeriği/kabı yerel yönetmeliklere uygun olarak bertaraf edin.

EUH401: İnsan sağlığına ve çevreye yönelik riskleri önlemek için, kullanma talimatlarına uyun.

KULLANIRKEN VE DEPOLARKEN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

  • Balıklara zehirlidir. Sulara bulaştırmayınız.
  • Arılara zehirlidir. Çiçeklenme döneminde kullanmayınız.
  • Kendi ambalajları içinde kapalı ve kuru yerlerde muhafaza ediniz.

DEPOLAMA DURUMU

Normal (serin ve kuru) şartlar altında depolandığında 2 yıl süre ile ilacın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinde hoşgörü (tolerans) sınırları dışında bir değişiklik olmaz.

FİRMA BEYANI

Orijinal ambalajlarında satılmak kaydı ile imalatçılar ilaçlarının kalitesini garanti ederler. İmalatçılar ilaçlarının hatalı depolanması veya tavsiyelere uymadaki eksiklikler neticesinde vaki olacak zarar için sorumluluk kabul etmezler.

RUHSAT SAHİBİ ve İMALATÇI FİRMA

ERTAR KİMYA Tarım Ürünleri Aletleri İmalat Paz. San. ve Tic. Ltd. Şti.

Acıdere Osb Mah. Zafer Cad. No: 8 Sarıçam/ADANA

Tel: 0 (322) 456 19 45 Faks:0 (322) 456 19 47

info@ertarkimya.com.tr www.ertarkimya.com.tr

KULLANILACAĞI BİTKİ VE ZARARLI ORGANİZMALAR

Bitki Adı Zararlı Organizma Adı Uygulama Dozu Son Uygulama ile Hasat Arasındaki Süre
Armut Karaleke (Venturia pirina) 150 g/100 L su 3 gün
Elma Karaleke (Venturia İnaequalis) 150 g/100 L su 3 gün
Erik Cep hastalığı (Taphrina pruni) 300 g/100 L su 3 gün
Şeftali Sert çekirdekli meyvelerde çiçek monilyası (Monilinia laxa- Sclerotinia laxa) 300 g/100 L su 3 gün
Kiraz,Vişne Sert çekirdekli meyvelerde çiçek monilyası (Monilinia laxa- Sclerotinia laxa) 300 g/100 L su 3 gün
Şeftali, Kayısı Sert çekirdekli meyvelerde yaprak delen (Wilsonomyces carpophilus) 300 g/100 L su 3 gün
Turunçgiller Turunçgil meyvelerinde kahverengi çürüklük ve gövde zamklanması

(Phytophthora citrophthora)

300 g/100 L su (Meyve enfeksiyonları) 7 gün
Yeni Dünya Karaleke

(Venturiainaequalisvar.eriobotryae)

300 g/100 L su 3 gün
Bağ** Ölükol (Phomopsis viticola)* 250 g/100 L su (Yaz uygulaması) 3 gün
Mildiyö (Plasmopara viticola) 300 g/100 L su 3 gün
Sebze Fideleri ***

Kök çürüklüğü (Çökerten)

(Phythium spp., Fusarium spp., Rhizoctonia spp., Alternaria spp., Sclerotinia spp., Phytophthora spp.)

200-250 g/100 L su
Domates Mildiyö (Phytophthora infestans) 300 g/ 100 L su 7 gün
Yaprak küfü (Cladosporium fulvum) 250 g/ 100 L su 7 gün
Marul Mildiyö (Bremia lactucae) 300 g/100 L su 7 gün
Soğan Mildiyö (Peronospora destructor) 300 g/100 L su 7 gün
Patates Mildiyö (Phytophthora infestans) 350 g/100 L su 7 gün
Karanfil (Süs Bitkisi) Pas (Uromyces caryophyllus) 250 g/100 L su 7 gün
Domates Sebzelerde kurşuni küf (Botrytis cinerea) 250 g/100 L su 7 gün
Tütün (Fidelik) Çökerten (Phythium spp., Fusarium spp., Rhizoctonia spp., Alternaria spp., Sclerotinia spp.) 200 g/100 L su

*Yaz uygulamasında kullanılır.

** Tüketim amaçlı bağ yaprağı hasadı yapılacak bağ alanlarında kullanılmaz.

*** Fidelik uygulamalarında verilen iki doz; hastalık yoğunluğuna ve bitki vejetasyon süresine göre değişmektedir.